+36 70 257 4398

Olvasási idő: 10 perc
Olvasási idő: 10 perc

Az 5 kedvenc gin alapú koktélunk,

és hogyan készítsd el őket otthon

A gin ma népszerűbb, mint valaha. Ezért úgy láttuk itt az ideje, hogy megosszuk veletek a mi kedvenc gin alapú koktéljaink receptjeit. Egyikhez sem lesz szükséged semmilyen különleges alapanyagra, vagy felszerelésre – shakernek pedig akár egy lekváros üveget is használhatsz. A lényeg, hogy igazán frissítő és ízletes legyen a végeredmény.

Általános tanácsok gin alapú koktélok elkészítéséhez:

  • Az italok készítésének kulcsa az édes és keserű ízek közötti egyensúly megtalálása. Próbáld meg úgy keverni a hozzávalókat, hogy egyik elem se nyomja el a másikat.
  • Ha jéggel tálalod az adott koktélt, töltsd meg vele a poharat annak tetejéig.
  • Ügyelj arra, hogy a koktélhoz használt köret mindig friss legyen, és a szívószálhoz közel legyenek elhelyezve (így érződik ugyanis ki leginkább az ízük).
  • És végül, ne feledd mindhárom érzékszervedet használni: a szemedet, az orrodat és persze az ízlelésedet.

 

Lássunk neki!

1. Görög Gin & Tonic

Ez az alap gin tonic koktél végtelenül egyszerű, viszont az egyre szélesebb választékban elérhető minőségi ginek, és az egyedi ízesítésű tonikok megjelenésével nálunk rendszeres vendég a vacsora asztalnál és baráti partik alatt.

Hozzávalók

  • 60ml Gin
  • 7,5ml cukorszirup
  • 90ml tonik 
  • 1 uborka
  • 1 szál rozmaring

Elkészítése

A görög gin tonic elkészítéséhez egy zárható üvegben keverj össze 7 dl gint uborka karikákkal és 4 evőkanál kapor őrleménnyel, és hagyd állni egy órán át, hogy jól összeérjenek az ízek. Szűrd le és egy whiskys pohárba önts belőle 60 ml-t, adj hozzá 7ml szirupot, jeget, és töltsd fel a poharat tonikkal. Adj hozzá néhány egész fekete bors szemet és egy szál rozmaring ágat. Keverd össze. Tálald ki uborka karikákkal, és díszítsd lime szeletekkel.

2. Negroni

Ezt a könnyen elkészíthető és üdítően kesernyés koktélt a legenda szerint az olasz Camillo Negroni gróf találta fel a 20. század elején Firenzében. A gróf a firenzei Casoni nevű bár pultosától egy olyan erősebb Americanó változatot rendelt, amiben a szokásos szódavizet ginnel helyettesítette. Hogy még jobban megkülönböztesse az italt az eredetitől, a csapos a citromhéjat narancsra cserélte. A gróf kísérlete a történelem egyik legnépszerűbb kevert italát eredményezte, hiszen a Negroni a Martini és a Manhattan mellett a legnagyobb klasszikusok között foglal helyet. 

A Negroni többféleképpen is elkészíthető. Amíg a Campari örök és változatlan összetevője, addig a gin vagy a vermut típusát saját ízlésed szerint választhatod meg. Egy igazán jó Negroni kulcsa az, hogy olyan gin-vermouth párosítást találj, amely kiegészíti, nem pedig elnyomja a Campari keserű, merész ízét. Ha egyszer megtaláltad a nyerő triót, írd le és jegyezd meg, hogy bármikor elkészíthesd otthon is.

Hozzávalók

  • 50ml gin
  • 50ml Campari
  • 50ml édes vermouth
  • Narancs héj a díszítéshez

Elkészítése

Egyenlő arányban töltsd ki a választott gint, a Camparit és az édes vermutot egy jéggel teli keverőpohárba, és keverd össze. Díszítsd narancshéjjal.

3. Gin Sour

Valószínűleg hallottál már a Whisky Sour-ról, amely egyike a klasszikus koktéloknak. A Gin Sour ennek egy könnyedebb, frissítő és enyhén citrusos változata, amely minden évszakhoz vagy alkalomhoz kiválóan illik.

Ennek a klasszikus koktélnak a története a 19. század közepére nyúlik vissza. A habosító elem, a tojásfehérje opcionális alapanyag, és kizárólag egy esztétikus textúraréteggel szolgál az ital tetejére. Ha ez a recept ismerősnek tűnik, annak az az oka, hogy sok ital követi a példáját, köztük a klasszikus Gimlet, a Daiquiri vagy Tommy’s Margarita.

Ez a recept egy londoni száraz gint igényel, de ha úgy tetszik, nyugodtan cseréld ki másfajta típusra. És ha inkább az édesebb ízek felé húzol, nyugodtan vedd vissza a citromlevet, és önts hozzá valamivel több cukor szirupot. Valójában nincs rossz módszer a Gin Sour elkészítésére.

Hozzávalók

  • 60ml London dry gin
  • 30ml frissen facsart citromlé
  • 15ml cukor szirup
  • 15ml tojásfehérje(opcionális)
  • Díszítés: citromhéj (opcionális)
  • Díszítés: 3 csepp Angostura bitter (opcionális)

Elkészítése

Add a kimért gint, citromlevet, cukor szirupot tojásfehérjét egy shakerbe, és erőteljesen rázd szárazra (jég nélkül). Ha nem használsz tojásfehérjét, hagyd ki a száraz rázást. Add hozzá a jeget, és rázd újra, amíg jól lehűl.

Szűrd át és díszítsd citromhéjjal. Ha tojásfehérjét használsz, díszítsd a habot 3-5 csepp Angostura bitterrel.

4. Gin Gin Mule

Ezt a gyömbéres, mentolos csodát eredetileg Audrey Saunders alkotta meg, mint a vodka szerelmeseinek gin italát. Az évek során azonban a Gin-Gin Mule sokkal többé vált – a New York-i koktélreneszánsz és a női bártender-ikonok generációjának szimbólumává. Orsi külön ezért is szereti. 

Ha a Gin-Gin Mule receptje ismerősnek tűnik, az azért van, mert lényegében egy gin Mojito-t látunk, gyömbérsörrel kiegészítve. Ez a koktél egy könnyű, modern klasszikus, amely minden vendégnek tetszeni fog.

Íme néhány tipp a tökéletes Gin-Gin Mule otthoni elkészítéséhez: A házilag készített gyömbérsör nem szénsavas, így a többi hozzávalóval együtt felrázhatod. Ha üvegeset használsz, amely általában szénsavas, akkor a többi folyékony összetevőt fel kell ráznod, és jégre kell szűrnöd, mielőtt a gyömbérsörrel felöntenéd. A mentát zúzd össze és ne használj belőle túl sokat, mert keserűvé válhat tőle a koktél.

Hozzávalók

  • 1 szál menta
  • 30ml cukor szirup
  • 20ml frissen facsart lime
  • 50ml London dry gin
  • 30ml gyömbérsör
  • Díszítés: mentalevél

Elkészítése

Egy shakerben keverd össze a menta ágat, a cukor szirupot és a lime levét. Add hozzá a gint, a gyömbérsört és a jeget, majd jól rázd össze, amíg le nem hűl. Szűrd le és díszítsd egy mentalevéllel.

5. Méhcsípés

A méhcsípés egy szesztilalom korabeli koktél, amely gint, citromlevet és mézet tartalmaz. Az italt Frank Meier osztrák származású csaposnak tulajdonítják, aki az 1920-as években a párizsi Hôtel Ritzben dolgozott. Ez a klasszikus Gin Sour (gin, citrom, cukor) egyszerű továbbfejlesztése, amelyben cukor helyett mézet használnak. A méz gazdagabbá teszi az italt, és talán azért használhatták, hogy elfedjék az akkoriban elterjedt gyenge minőségű gin ízét.

Szerencsére ma már igen széles választéka van a kiváló gineknek, így a legjobb minőségében élvezhetjük az összetevőket. Egy London Dry gint használva nagyobb hangsúlyt kap a boróka, míg egy modernebb, citrusokkal és virágokkal átitatott gin kiemeli a koktél citromos és mézes jegyeit. Válaszd az ízlésednek megfelelő gint, hiszen a gin áll ennek az italnak a középpontjában.

Használjunk házi készítésű mézszirupot, amely méz és víz egyszerű kombinációja. A citromlé friss, fanyar savassággal egészíti ki ezt az édességet, és egyensúlyba hozza a koktélt.

Ha egy egyszerű, frissítő koktélt szeretnél élvezni, bármikor könnyen el tudsz készíteni egy méhcsípést. Jó választás partikra és más olyan alkalmakra, amikor tömegeket kell kiszolgálni.

Hozzávalók

  • 60ml gin
  • 50ml frissen facsart citromlé
  • 30ml méz
  • Díszítés: citrom héj

Elkészítése

Add a gint, a citromlevet és a mézszirupot egy jéggel teli shakerbe, és jól rázd össze, amíg le nem hűl. Szűrd át és díszítsd citrom héjjal.

Kapcsolódó

Ha Görögországban jársz, ezt a 4 italt feltétlenül ki kell próbálnod

Olvasási idő: 5 perc

Érdekességek az ouzoról: története, a nevének eredete és az ital tulajdonságai

Olvasási idő: 5 perc

Kapcsolat

+36 70 257 4398

support@lvntshop.hu

Kövess minket!

Írj nekünk!

Peti válaszol

Kapcsolat

+36 70 257 4398

support@lvntshop.hu

Kövess minket!

Írj nekünk!

peti

Peti válaszol