és hogyan készítsd el őket otthon
A gin ma népszerűbb, mint valaha. Ezért úgy láttuk itt az ideje, hogy megosszuk veletek a mi kedvenc gin alapú koktéljaink receptjeit. Egyikhez sem lesz szükséged semmilyen különleges alapanyagra, vagy felszerelésre – shakernek pedig akár egy lekváros üveget is használhatsz. A lényeg, hogy igazán frissítő és ízletes legyen a végeredmény.
Általános tanácsok gin alapú koktélok elkészítéséhez:
- Az italok készítésének kulcsa az édes és keserű ízek közötti egyensúly megtalálása. Próbáld meg úgy keverni a hozzávalókat, hogy egyik elem se nyomja el a másikat.
- Ha jéggel tálalod az adott koktélt, töltsd meg vele a poharat annak tetejéig.
- Ügyelj arra, hogy a koktélhoz használt köret mindig friss legyen, és a szívószálhoz közel legyenek elhelyezve (így érződik ugyanis ki leginkább az ízük).
- És végül, ne feledd mindhárom érzékszervedet használni: a szemedet, az orrodat és persze az ízlelésedet.
Lássunk neki!
1. Görög Gin & Tonic
Ez az alap gin tonic koktél végtelenül egyszerű, viszont az egyre szélesebb választékban elérhető minőségi ginek, és az egyedi ízesítésű tonikok megjelenésével nálunk rendszeres vendég a vacsora asztalnál és baráti partik alatt.
Hozzávalók
- 60ml Gin
- 7,5ml cukorszirup
- 90ml tonik
- 1 uborka
- 1 szál rozmaring
Elkészítése
A görög gin tonic elkészítéséhez egy zárható üvegben keverj össze 7 dl gint uborka karikákkal és 4 evőkanál kapor őrleménnyel, és hagyd állni egy órán át, hogy jól összeérjenek az ízek. Szűrd le és egy whiskys pohárba önts belőle 60 ml-t, adj hozzá 7ml szirupot, jeget, és töltsd fel a poharat tonikkal. Adj hozzá néhány egész fekete bors szemet és egy szál rozmaring ágat. Keverd össze. Tálald ki uborka karikákkal, és díszítsd lime szeletekkel.

2. Negroni
Ezt a könnyen elkészíthető és üdítően kesernyés koktélt a legenda szerint az olasz Camillo Negroni gróf találta fel a 20. század elején Firenzében. A gróf a firenzei Casoni nevű bár pultosától egy olyan erősebb Americanó változatot rendelt, amiben a szokásos szódavizet ginnel helyettesítette. Hogy még jobban megkülönböztesse az italt az eredetitől, a csapos a citromhéjat narancsra cserélte. A gróf kísérlete a történelem egyik legnépszerűbb kevert italát eredményezte, hiszen a Negroni a Martini és a Manhattan mellett a legnagyobb klasszikusok között foglal helyet.
A Negroni többféleképpen is elkészíthető. Amíg a Campari örök és változatlan összetevője, addig a gin vagy a vermut típusát saját ízlésed szerint választhatod meg. Egy igazán jó Negroni kulcsa az, hogy olyan gin-vermouth párosítást találj, amely kiegészíti, nem pedig elnyomja a Campari keserű, merész ízét. Ha egyszer megtaláltad a nyerő triót, írd le és jegyezd meg, hogy bármikor elkészíthesd otthon is.
Hozzávalók
- 50ml gin
- 50ml Campari
- 50ml édes vermouth
- Narancs héj a díszítéshez
Elkészítése
Egyenlő arányban töltsd ki a választott gint, a Camparit és az édes vermutot egy jéggel teli keverőpohárba, és keverd össze. Díszítsd narancshéjjal.

3. Gin Sour
Valószínűleg hallottál már a Whisky Sour-ról, amely egyike a klasszikus koktéloknak. A Gin Sour ennek egy könnyedebb, frissítő és enyhén citrusos változata, amely minden évszakhoz vagy alkalomhoz kiválóan illik.
Ennek a klasszikus koktélnak a története a 19. század közepére nyúlik vissza. A habosító elem, a tojásfehérje opcionális alapanyag, és kizárólag egy esztétikus textúraréteggel szolgál az ital tetejére. Ha ez a recept ismerősnek tűnik, annak az az oka, hogy sok ital követi a példáját, köztük a klasszikus Gimlet, a Daiquiri vagy Tommy’s Margarita.
Ez a recept egy londoni száraz gint igényel, de ha úgy tetszik, nyugodtan cseréld ki másfajta típusra. És ha inkább az édesebb ízek felé húzol, nyugodtan vedd vissza a citromlevet, és önts hozzá valamivel több cukor szirupot. Valójában nincs rossz módszer a Gin Sour elkészítésére.
Hozzávalók
- 60ml London dry gin
- 30ml frissen facsart citromlé
- 15ml cukor szirup
- 15ml tojásfehérje(opcionális)
- Díszítés: citromhéj (opcionális)
- Díszítés: 3 csepp Angostura bitter (opcionális)
Elkészítése
Add a kimért gint, citromlevet, cukor szirupot tojásfehérjét egy shakerbe, és erőteljesen rázd szárazra (jég nélkül). Ha nem használsz tojásfehérjét, hagyd ki a száraz rázást. Add hozzá a jeget, és rázd újra, amíg jól lehűl.
Szűrd át és díszítsd citromhéjjal. Ha tojásfehérjét használsz, díszítsd a habot 3-5 csepp Angostura bitterrel.
4. Gin Gin Mule
Ezt a gyömbéres, mentolos csodát eredetileg Audrey Saunders alkotta meg, mint a vodka szerelmeseinek gin italát. Az évek során azonban a Gin-Gin Mule sokkal többé vált – a New York-i koktélreneszánsz és a női bártender-ikonok generációjának szimbólumává. Orsi külön ezért is szereti.
Ha a Gin-Gin Mule receptje ismerősnek tűnik, az azért van, mert lényegében egy gin Mojito-t látunk, gyömbérsörrel kiegészítve. Ez a koktél egy könnyű, modern klasszikus, amely minden vendégnek tetszeni fog.
Íme néhány tipp a tökéletes Gin-Gin Mule otthoni elkészítéséhez: A házilag készített gyömbérsör nem szénsavas, így a többi hozzávalóval együtt felrázhatod. Ha üvegeset használsz, amely általában szénsavas, akkor a többi folyékony összetevőt fel kell ráznod, és jégre kell szűrnöd, mielőtt a gyömbérsörrel felöntenéd. A mentát zúzd össze és ne használj belőle túl sokat, mert keserűvé válhat tőle a koktél.
Hozzávalók
- 1 szál menta
- 30ml cukor szirup
- 20ml frissen facsart lime
- 50ml London dry gin
- 30ml gyömbérsör
- Díszítés: mentalevél
Elkészítése
Egy shakerben keverd össze a menta ágat, a cukor szirupot és a lime levét. Add hozzá a gint, a gyömbérsört és a jeget, majd jól rázd össze, amíg le nem hűl. Szűrd le és díszítsd egy mentalevéllel.

5. Méhcsípés
A méhcsípés egy szesztilalom korabeli koktél, amely gint, citromlevet és mézet tartalmaz. Az italt Frank Meier osztrák származású csaposnak tulajdonítják, aki az 1920-as években a párizsi Hôtel Ritzben dolgozott. Ez a klasszikus Gin Sour (gin, citrom, cukor) egyszerű továbbfejlesztése, amelyben cukor helyett mézet használnak. A méz gazdagabbá teszi az italt, és talán azért használhatták, hogy elfedjék az akkoriban elterjedt gyenge minőségű gin ízét.
Szerencsére ma már igen széles választéka van a kiváló gineknek, így a legjobb minőségében élvezhetjük az összetevőket. Egy London Dry gint használva nagyobb hangsúlyt kap a boróka, míg egy modernebb, citrusokkal és virágokkal átitatott gin kiemeli a koktél citromos és mézes jegyeit. Válaszd az ízlésednek megfelelő gint, hiszen a gin áll ennek az italnak a középpontjában.
Használjunk házi készítésű mézszirupot, amely méz és víz egyszerű kombinációja. A citromlé friss, fanyar savassággal egészíti ki ezt az édességet, és egyensúlyba hozza a koktélt.
Ha egy egyszerű, frissítő koktélt szeretnél élvezni, bármikor könnyen el tudsz készíteni egy méhcsípést. Jó választás partikra és más olyan alkalmakra, amikor tömegeket kell kiszolgálni.
Hozzávalók
- 60ml gin
- 50ml frissen facsart citromlé
- 30ml méz
- Díszítés: citrom héj
Elkészítése
Add a gint, a citromlevet és a mézszirupot egy jéggel teli shakerbe, és jól rázd össze, amíg le nem hűl. Szűrd át és díszítsd citrom héjjal.
